Új topic RSS

Topic elérési címe: (URL)

Péld.: http://forum.index.hu/
Article/showArticle?t=9026594

 

Navigáció

 

A hírcsatornákról (angol nevén RSS feed) Plastik Józsi remek leírását mellékelném, ez azoknak szól, akik még sose használták ezt a technikát hírolvasásra.

Mi az az RSS feed, és mire jó?

 

Az internet egyik kényelmetlensége, hogy minden nap el kell látogatnunk valamelyik kedvenc weblapunkra, csak azért, hogy megtudjuk, aznap sem frissítette a gazdája — unalmas és nem fogjuk végigkattintani. A netező másik kényelmetlensége, hogy rengeteg érdekes weblap van már, amit követni szeretnénk. Minél több van, annál kisebb az esélye, hogy naponta végig fogjuk ezeket mazsolázni. (...)

 

Erre a problémára találták ki az “RSS feed” vagy röviden csak “feed” technológiát.

 

A technológia úgy működik, hogy a “hírolvasó” programunkba (ami gyakorlatilag egy ugyanolyan alkalmazás, mint bármilyen más program a gépünkön) beledobjuk az általunk követni kívánt oldalnak RSS címét — vagy egyszerűbben a feed-jét, aztán minden alkalommal, amikor megnyitjuk a hírolvasót, megkapjuk az általunk követett weblapjaink friss bejegyzéseit. (...) Előnye, hogy azonnal tudjuk, ha valami történt, hátránya, hogy csak a cikk grafikától mentes, “nyers” változatát olvashatjuk az adott weblapnak. Ha ez zavar minket, egy kattintással megnyithatjuk az olvasott tartalmat eredeti formájában egy új böngésző ablakban. (...)

 

A feed olvasásnak megvan az a borzasztó kényelmes előnye, hogy akár több száz, vagy több EZER, sőt TÍZEZER! EGYMILLIÓ! weboldalt is követhetünk egy központosított helyről.

 

A feed olvasási szokásait mindenki magának alakítja ki. Vannak, akik ezt tartják kényelmesebbnek, vannak, akik azt. Kinek a pap, kinek a pap-lan. Nincsenek általános szabályok, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogyan és milyen időközönként szeret informálódni, vagy egyáltalán mit tekint információnak.

 

Hol kezdjek neki?

Rengeteg gépre telepíthető és webes hírolvasó létezik. A legújabb böngészőkben (pl. Firefox 3, Internet Explorer 8) mind található ilyen funkció. Az online webes szolgáltatások közül a Google Readert vagy a Netvibest ajánlom.

 

Az oldal használatának leírásához kattints ide!